فهرست مطالب
ممکن است برخی از بیماری ها سلامت فرد را به خطر بیاندازد یا امید به زندگی اورا بسیار کم کند. همانطور که می دانید تومور یک ضایعه ای توده مانند است که در قسمت های مختلف بدن ممکن است ظاهر شود از جمله در مغز که به آن تومور مغزی می گویند. همچنین ممکن است این نوع تودهها روی استخوان ها، رباط های ستون فقرات و روی ریشه های نخاعی ظاهر شوند. تومور ها ممکن است خوشخیم یا بدخیم و یا سرطانی باشند که عوارض بسیاری برای انسان دارد و می تواند زندگی فرد را تحتالشعاع قرار دهد.
در این مقاله قصد داریم به بیان مفهوم تومور نخاعی، به روش درمان و درمان قطعی تومور را بپردازیم.
تومور نخاعی چیست
تومور نخاعی نوعی بیماری است که در آن سلول ها در کانال نخاعی یا در استخوان های ستون فقرات رشد غیرقابل کنترلی دارد. تومور نخاعی ممکن است در کنار یا داخل نخاع رشد کند. همانطور که در مقدمه هم اشاره کردیم تومور نخاعی ممکن است سرطانی و بد خیم باشد و یا غیر سرطانی و خوش خیم باشد. اگر برای تشخیص و درمان این بیماری زود اقدام شود می تواند جلوی دائمی شدن آسیب نخاعی را بگیرد.
با پیشرفت های گزینه درمانی، روش های جراحی، و…. توانسته درمان این بیماری را آسانتر کند. اگر در روش درمان تشخیص نادرست یا روش درمانی نادرست انجام شود سلامتی وحتی زندگی بیمار را می تواند تمام شود. در نتیجه با مشاهده کوچکترین علائم سریعا به بهترین متخصص ستون فقرات در تهران مراجعه کرده و روند درمان و تشخیص و درمان را خیلی زود شروع کنید.
علائم تومور نخاعی
از آنجایی که تومور نخاعی به کندی رشد می کند در نتیجه علائم این بیماری هم در طی ماه ها مشخص می شود انواع و شدت این بیماری در افراد متفاوت است. یکی از شایع ترین علائم بیماری تومور نخاعی خوش خیم و بدخیم کمر درد به خصوص در قسمت میانی یا پایینی کمر است. کمر درد در بیماری تومور نخاعی ممکن است هنگام فعالیت افزایش یابد یا در شب هنگام دراز کشیدن شدت درد بسیار بیشتر شود. درد تومور نخاعی ممکن است از پشت به باسن و پاها و بازوها کشیده شود و به مرور زمان بدتر شود.
با توجه به محل و نوع تومور، علائم و نشانه های دیگر می توانند بیمار را از این بیماری هشدار کند. برخی از علائم که با مشاهده آن باید فورا به متخصص ستون فقرات مراجعه کرد عبارتند از:
- درد کمر که این درد به قسمت های دیگر هم سرایت می کند.
- حساسیت کمر نسبت به سرما و گرما
- ناتوانایی ها در عملکرد روده و مثانه
- مشکل در راه رفتن که حتی گاهی منجر به زمین خوردن می شود.
- کمر دردی که در شب هنگام دراز کشیدن بدتر شود.
- به دلیل رشد تومور در آن محل درد شدیدی ایجاد می شود.
علت ایجاد تومور نخاعی
اکثر تومورهای نخاعی از نوع تومور های ثانویه هستند. تومور های نخاعی زمانی ایجاد می شوند که سلول های ریه، پروستات، سینه و….. از طریق خون یا سیستم لنفاوی پخش می شوند و در نتیجه به ستون فقرات می رسند. در نهایت در ستون فقرات رشد می کنند و در آنجا تومور می سازند.
انواع تومور نخاعی
تومور ها بر اساس محل رشدشان در بدن انواع مختلفی دارد. انواع تومور مغزی می توان به شرح زیر دسته بندی کرد:
- تومور های ستون فقرات که شامل دو نوع تومور می باشد:
- تومور های پیش سرطانی: این نوع تومور ها در ستون فقرات رخ می دهد حتی ممکن است در نقاط دیگر آن هم پیدا شود. تومور های پیش سرطانی بیشتر در قسمت استخوانی و دیسک ستون مهره ها رخ می دهد درمان به موقع توسط بهترین جراح دیسک کمر در تهران از پیشرفت این بیماری جلوگیری میکند. بدترین نوع تومور نخاعی همین نوع است که به کندی هم رشد می کند.
- تومور های متاستاتیک: یک نوع دیگر از تومور های سرطانی بدخیم است و به دلیل وجود توده های سرطانی اطراف ستون مهرهها بوجود می آید. وقتی این تودهای سرطانی گسترش یابند به ستون مهرهها و نخاع می رسد. این نوع تومورها در مردان به دلیل پروستات و در زنان به دلیل سرطان سینه بوجود می آید.
- تومور های اینترادورال: سرطانی که در کانال نخاعی رشد کند از نوع تومور اینترادورال است و خارج از اعصاب نخاعی می باشد. این نوع تومورها غیر سرطانی و خوش خیم هستند و شامل دو زیر مجموعه می باشد:
- مننژیوم ها: تومورهای مننژیوها در اطراف نخاع و پرده های محافظ آن ایجاد می شود.
- تومور لایه های عصبی: به ریشه های عصبی نخاع آسیب می رساند. چون خوش خیم است سرعت رشد کم و درمان آسانی دارد.
- تومور های داخل نخاعی: این نوع تومور ها در داخل نخاع یا در رشتههای عصبی نخاع رشد می کند و در نواحی گردن ایجاد می شود.
روش های درمان بیماری تومور نخاعی و درمان قطعی آن
مدت زمان درمان تومور با توجه به خوش خیم یا بدخیم بودن آن متفاوت است. پرکاربردترین روش درمان این نوع تومور جراحی یا پرتو درمانی است. متداول ترین روش های درمان تومور نخاعی عبارتند از:
- جراحی بسته: نوعی پیش جراحی است که برای جلوگیری از خونریزی تومور، رگ های خونی تغذیه کننده تومور را مسدود یا آمبولیز می کنند.
- جراحی باز: با توجه به نوع تومور و شدت پیشرفتگی تومور، که ممکن است تومور را بطور کامل بردارند یا نواحی آسیب دیده را ترمیم کنند.
- پرتو درمانی: در صورتی که تومور نخاعی بدخیم باشد و نشود با جراحی تومور را برداشت از روش پرتو درمانی استفاده می کنند. ازاین روش برای حذف بقایای تومور بعد از جراحی هم استفاده می شود.
- شیمی درمانی: یکی از روش درمان، روش شیمی درمانی است که برای تومور های بدخیم و سرطانی استفاده می شود که بر پایه داروهای شیمیایی و ضد سرطانی است . همچنین از رشد و گسترش بسیار توده ها هم جلوگیری می کند.
سخن پایانی
نخاع و ستوان فقرات از بخش های مهم بدن هستند که با آسیب دیدن بدن انسان، زندگی انسان را تخت تأثیر قرار می دهد و فلج خواهد شد. با توجه به این که سرطان استخوانی از سرطان های نادر می باشد اما باز هم با تشخیص سریع و شروع درمان می تواند، درمان این بیماری را اثر بخش سازد. ما در این مقاله به بررسی کامل تومور نخاعی، انواع و روش درمانی آن پرداختیم.
بدون نظر