نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

بورسیت پاشنه پا

بورسیت پاشنه پا یک بیماری دردناک است که زمانی رخ می دهد که بورس، یک کیسه کوچک پر از مایع که در نزدیکی استخوان پاشنه قرار دارد، ملتهب می شود. این التهاب می تواند ناشی از استرس مکرر، آسیب، یا برخی شرایط پزشکی باشد. علائم بورسیت پاشنه شامل درد پاشنه و حساسیت در پشت پاشنه، به ویژه هنگام راه رفتن یا فشار آوردن به پاشنه پا است.

این بیماری دردهای شدیدی را به ویژه هنگام راه رفتن ایجاد می‌کند که در نوع خود بسیار آزاردهنده خواهد بود. این وضعیت می تواند باعث  ناراحتی قابل توجهی شود و راه رفتن یا انجام فعالیت های روزمره را دشوار کند.

دو بورس در پاشنه پاهست :بورسیت پاشنه پا

  • بورس پاشنه ای(کالکانئال)
  • بورس پشتت پاشنه ای(رتروکلکانئال)، هدف از بورس رتروکالکانئال کاهش اصطکاک بین استخوان پاشنه و تاندون آشیل است. بورسیت رتروکلکانئال اغلب با مشکلات دیگری در پاشنه پا، مانند تاندونیت آشیل و بدشکلی هاگلند همراه است.

بورسیت پاشنه چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

بیشتر اوقات افرادی را که از مچ پاهای خود بیش از حد استفاده می کنند و یا افزایش ناگهانی راه رفتن، دویدن یا پریدن دارند دچار بورسیت پاشنه پا می شوند.

استفاده از کفش مناسب مخصوصاً هنگام انجام  ورزش بسیار مهم است. کفش های تنگ می توانند باعث بورسیت پاشنه پا شوند.

التهاب بورس پاشنه پا همچنین می تواند در افرادی که دارای اختلالات زیر هستند رخ دهد، از جمله:

  • بدشکلی هاگلند
  • روماتیسم مفصلی
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS)
  • آرتریت پسوریاتیک
  • آرتریت واکنشی (که قبلا به عنوان سندرم رایتر شناخته می شد).
  • نقرس کاذب
  • نقرس
  • عفونت

علائم بورسیت پاشنه پابورسیت پاشنه پا

علائم بورسیت پاشنه پا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد و تورم در داخل یا پشت پاشنه پا
  • دردناک بودن به هنگام فشار دادن
  • افزایش درد هنگام ایستادن روی انگشتان پا
  • پاشنه پا و اطراف آن در لمس گرم احساس می شود.
  • تغییر رنگ پوست در اطراف پاشنه پا

مهم‌ترین نشانه بورسیت درد است و در میان علائم بورسیت پاشنه  نیز درد از همه رایج‌تر است. اگر در قسمت پایین مچ پا و اطراف پاشنه احساس درد می‌کنید، ممکن است به این عارضه دچار شده باشید. دردهای ناشی از این بیماری خصوصا با افزایش فشار بر پاشنه و مچ بیشتر می‌شوند و فرد را مکررا آزار می‌دهند.

به علاوه در بورسیت پاشنه پا حرکت دادن پا بسیار سخت و دردناک خواهد بود. معمولا فرد از راه رفتن و یا دویدن ناتوان می‌شود و ایستادن طولانی مدت نیز وی را آزارخواهد داد. به علاوه ابتلا به این عارضه سبب می‌شود فرد در ناحیه مورد نظر احساس گرفتگی نموده و به خصوص هنگام انجام حرکات مختلف ناراحتی قابل توجهی را تجربه نماید.

بورسیت پاشنه پا سبب ایجاد حساسیت نسبت به لمس و همچنین عوامل خارجی دیگر مانند گرما خواهد شد. اگر به این بیماری مبتلا شده باشید، رنگ پایتان کمی به قرمزی متمایل می‌شود که این امر نشانه التهاب در ناحیه مورد نظر خواهد بود.

دلایل بورسیت پاشنه پا

علت اصلی ابتلا به بورسیت پاشنه پا ایجاد فشار بیش از حد به بورس‌های این قسمت از بدن است. اگر به دویدن، راه رفتن و ایستادن طولانی مدت عادت دارید، ممکن است به این عارضه دچار شوید. همچنین ورزشکاران و افرادی که بدون ملاحظه و آمادگی جسمانی به ورزش‌های سنگین و با شدت بالا می‌پردازند ممکن است به این بیماری مبتلا گردند. افزایش ناگهانی میزان فعالیت‌های جسمانی و انجام نادرست حرکات ورزشی نیز می‌توانند در میان این عوامل جای گیرند. عادت به پوشیدن کفش‌های کوچک، تنگ و نامناسب نیز می‌تواند فشار اعمال شده بر بورس پاشنه را افزایش داده و سبب بروز بیماری شود.

یکی دیگر از دلایل بورسیت پاشنه پا ایجاد عفونیت در ناحیه مورد نظر است. عفونت در طولانی مدت به بروز التهاب و دردهای مزمن منجر خواهد شد که همگی از نشانه‌های این بیماری به حساب می‌آیند. بیماری‌های خودایمنی نیز می‌توانند احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش دهند. در میان دیگر عوامل می‌توان به روماتیسم مفصلی، آرتریت پسوریاتبک، آرتریت واکنشی و انواع مختلف نقرس اشاره کرد.

بورسیت پاشنه پا

درمان بورسیت پاشنه

درمان بورسیت پاشنه به علت درد شما بستگی دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ارتز : کفی گوه ای پاشنه باعث ایجاد فرم مناسب راه رفتن می شود و تحریک پاشنه پا را کم می کند.
  • فیزیوتراپی : کشش تاندون آشیل فشار را از بورس پاشنه پا کم می کند. کشش ساق پا، کشش انگشت به دیوار و کشش پاشنه پا ممکن است باعث تسکین شود. تمرینات ساق پا، مچ پا و پا باعث تقویت تاندون آشیل و ناحیه اطراف آن می شود. این همچنین فشار را از بورس شما می کاهد.
  • کورتون : در موارد نادر، پزشک ممکن است کورتیکواستروئید را به پاشنه پا تزریق کند. این باعث کاهش التهاب می شود.

جراحی

  • جراحی : به ندرت به جراحی نیاز است. با این حال، اگر درد شما در طی 6 تا 12 ماه بهبود نیافته است، ممکن است مجبور شوید به جراح پا و مچ پا مراجعه کنید. آنها ممکن است بورس آسیب دیده را با جراحی بردارند (بورسکتومی).
  • آنتی بیوتیک ها : اگر عفونت باعث بورسیت شما شده باشد، پزشک آنتی بیوتیک های خوراکی را تجویز می کند.

برای درمان بورسیت پاشنه پا باید ابتدا علت بروز آن را شناسایی کرده و آن را کنترل نمایید. در صورتی که دلیل بیماری انجام فعالیت‌های ورزشی یا جسمانی سنگین است، بهتر است مدتی از انجام آن‌ها اجتناب کرده و به خوبی استراحت نمایید و از مسکن‌های عادی استفاده کنید. همچنین در این مرحله پزشک می‌تواند با تجویز انواع مسکن‌های قوی به کاهش درد کمک کند. استفاده از آنتی بیوتیک برای کاهش عفونت، داروهای تزریقی و داروهای ضدالتهاب نیز بسیار رایج هستند.

فیزیوتراپی

همچنین فیزیوتراپی نیز از درمان‌های بسیار رایج و محبوب این بیماری است. چراکه بسیار تأثیرگذار بوده و می‌تواند مشکل را به شکل اصولی برطرف کند. انجام انواع حرکات ورزشی اصلاحی نیز برای درمان بورسیت پاشنه پا کمک کننده است و تداوم آن می‌تواند بسیار مفید و موثر باشد. گاهی پزشک برای نتیجه‌دهی بهتر از شما می‌خواهد از ارتز استفاده کنید. ارتز نوعی محافظ پاشنه است که در کفش شما قرار گرفته و سبب می‌شود به شکل اصولی راه بروید و بورس پاشنه پا را تحت فشار قرار ندهید.

نتیجه‌گیری

بورسیت پاشنه پا نوعی التهاب در بورس‌های ناحیه پاشنه و مچ پاست که سبب بروز دردها و ناراحتی‌های بسیاری خواهد شد. علت این بیماری می‌تواند فعالیت جسمانی سنگین، ورزش‌های سخت، دویدن و راه رفتن طولانی و حرکات و تمرین‌های غیراصولی باشد. به علاوه عفونت و بیماری‌های خودایمنی نیز می‌توانند در این بین موثر باشند. افراد مبتلا به این بیماری دچار دردهای شدید و دشواری در حرکت پا خواهند شد. به علاوه این دردها هنگام ایستادن و راه رفتن تشدید می‌شوند.

برای درمان بورسیت پاشنه پا باید ابتدا علت بروز این بیماری را تشخیص داده و آن را کنترل نمایید. مثلا اگر علت عفونت باشد به مصرف داروهای ضدعفونت بپردازید و اگر به علت ورزش‌های سنگین به این اختلال دچار شده‌اید از تکرار آن بپرهیزید. استراحت کافی به میزان لازم و اجتناب از حرکات مشکل‌ساز گام اول برای درمان خواهد بود. در گام دوم می‌توانید با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، فیزیوتراپی و ورزش درمانی و به علاوه استفاده از ارتز مشکل را تا حدی برطرف نمایید.

دکتر اسماعیل نوریمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر اسماعیل نوری

دانش آموخته دوره تخصص طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با 18 سال تجربه بالینی و مطب

11 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *