فهرست مطالب
از بیماری های شایع در بین افراد مسن می توان به کیست سینویال اشاره کرد. یکی از عوامل تشکیل دهنده کیست سینویال انحطاط رفتن ستون فقرات است. که درون این کیست ها خون و مایع نخاعی می باشد. از دو نوع اصلی کیست ستون فقرات می توان کیست های تارلوف و کیست سینویال نام برد. این کیست ها در افراد بالای ۶۵ سال بیشتر دیده می شود و ممکن است مدت ها بدون هیچ پیشرفتی در بدن ثابت بماند.
این کیست ها معمولا در امتداد ستون فقرات ایجاد می شود. اما کیست های سینویال در قسمت پایینی ستون فقرات به نام ستون فقرات کمری ایجادشده است. این کیست ها کشنده و سرطانی نیستند و می توان گفت که علائم بدی را به وجود نمی آورند. و از دسته بیماری های خوش خیم هستند. اما ممکن است این کیست ها باعث ایجاد مشکلاتی در ستون فقرات مانند تنگی کانال نخاعی شوند. و تا زمانی که فشاری بر ستون فقرات وارد نشود دردی را احساس نخواهید کرد.
و حتی کیست های بسیار بزرگ به ندرت مشکل ساز هستند. کیست سینویال بهتر است با MRI دیده شود. این اسکن باعث شده که پزشک به راحتی بتواند داخل ستون فقرات را مشاهده کند که هر کیست یا بیماری دیگری که باعث علائمی در ناحیه ستون فقرات شود پیدا کند. و سایر آزمایش ها مانند سونوگرافی یا اشعه ایکس قادر به تشخیص کیست می باشد. کیست ها سینویال می تواند در اطراف هر مفصلی در بدن ایجاد شود که بیش از ۹۰ درصد این کیست ها در سطح مفاصل مهره های کمری ستون فقرات ایجاد شده است.
علائم وخطرهای احتمالی کیست سینویال در ستون فقرات
کیست سینویال در مکان ها و جهت های مختلفی در ستون فقرات دیده می شود. کیست های بیرونی در بیشتر موارد علائمی ندارند. و تنها در زمانی که کیست ها افزایش پیدا کنند موجب بروز درد می شود. و فشار به سایر نقاط وارد می کند. کیست سینویال به ندرت خطرناک است.
در برخی از موارد که بسیار نادر هم هستند، وضعیتی به نام سندروم دم اسب یا همان CESممکن است به دلیل کیست سینویال ایجاد شود. و این سندروم یک بیماری خطرناک و جدی است که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد. سندروم دم اسب می تواند روی ریشه های عصبی در ستون فقرات کمری تاثیر بگذارد. و در زمانی که این ریشه های عصبی فشرده شود ممکن است حس و توانایی حرکت را از دست بدهد.
علائم های کیست سینویال به اندازه و محل کیست بستگی دارد بسیاری از افراد هیچ علامت و ناراحتی را حس نمی کنند. نمونه هایی از علائم کیست سینویال در ستون فقرات شامل موارد زیر است.
- درد در قسمت پایین کمر
- درد در یک یا هردو پا
- دردی که از پشت ساق پا و پاها منتشر می شود
- گرفتگی دردناک در پاها
- بی حسی در یک یا هردو پا
- افزایش درد و علائم در هنگام ایستادن که هنگام نشستن تسکین می یابد
چگونگی درمان کیست سینویال در ستون فقرات
درمان کیست به طور کلی به اندازه و شدت علائم آن بستگی دارد. از آن جایی که کیست های سینویال معمولا بی خطر هستند اغلب درمان آن ضروری نمی باشد. حال اگر این کیست ها موجب اختلال در راه رفتن و یا درد همراه شود باید به پزشک مراجعه کرد. اگر طی یک دوره استراحت بیمار هنوز درد داشته باشد پزشک برای او فیزیوتراپی تجویز می کند. که در روند بهبود می تواند موثر باشد. وهمچنین استفاده از داروهای ضد درد، داروهای مسکن خفیف مانند آستامینوفن و ایبوپروفنمی می تواند درد ناشی از کیست را کاهش دهد.
ممکن است بهترین متخصص ستون فقرات در تهران به شما توصیه کند که از انجام فعالیت های خاصی که علائم شما را تشدید می کند دوری کنید. و همچنین در طول روز تمرین های ورزشی انجام دهید و، ورزش را شروع کنید. برای درمان کیست سینویال از دو نوع تزریق استفاده می شود. تزریق فاست می تواند مایع موجود در کیست از طریق مفصل فاست تخلیه کند که پس از برداشتن برای کاهش التهاب و تورم یک استروئید وارد می شود.
نوعی دیگر از تزریق، تزریق استروئید اپید ورال است که برای درد ناشی از کیست استفاده می شود. هرچند هریک از تزریق ها در دراز مدت چندان قابل اعتماد نیس اما باید براساس تجویز پزشک امتحان کنید. زیرا تنها جایگزین جراحی است. این گونه درمان ممکن است کیست را کاهش یا از بین ببرد. حال اگر این درمان های غیر از جراحی موثر نبودند ممکن است پزشک جراحی را به شما توصیه کند.
علل تشکیل کیست سینویال در ستون فقرات
کیست سینویال شایع ترین نوع کیست نخاعی است. که در پوشش مفصل فاست( مفصل پشت که شما را قادر به خم شدن و پیچ خوردن می کند.) ایجاد می شود. یک غشای نازک به نام سینوویوم سطح داخلی مفصل ها را می پوشاند. این غشا سینویال تولید می کند که به محافظت از مفصل ها در برابر پارگی و سایش کمک می کند. این نوع مایع گاهی در غشا جمع می شود و کیست سینویال را تشکیل می دهد. این کیست ممکن است در اطراف هر مفصلی در بدن ایجاد شود.
کیست های سینویال بسیار شبیه به کیست های گانگلیونی هستند. اما کمی باهم تفاوت دارند. از تفاوت های آن این است که کیست های گانگلیونی حاوی پوششی از سلول های سینوویوم نیستند. زمانی که مفصل های بین ستون فقرات بر اثر افزایش سن و یا وجود بیماری مفصلی از بین می رود این مایع بیشتر تولید می شود. و بر اثر تولید زیاد مایع سینوویوم کیست هایی در ناحیه ستون فقرات به وجود می آیند.
جراحی کیست سینویال ستون فقرات
امروزه خوشبختانه تکنیک ها و روش های جدیدتری برای جراحی و اندازه برشی که بهترین جراح دیسک کمر در تهران باید برای برداشتن کیست ایجاد کند را محدود کرده است. که باعث شده این کاهش اندازه درد در این ناحیه را کاهش دهد. و همچنین زمان کمی برای بهبود طی شود. جراحی درمان کیست سینویال شبیه جراحی میکرودیسککتومی است. میکرودیسککتومی یک روش برای درمان دیسک می باشد که در آن فشار روی ریشه نخاعی را کم می کند. جراحی کیست ستون فقرات جراحی سختی نیست اما برای بهبود به طی دوران نقاهت طولانی مدت نیاز است.
بدون نظر