فهرست مطالب
ساییدگی و آرتروز زانو از شایعترین نوع التهاب و درد های مفاصل می باشد که میلیون ها انسان در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. اگر چه ساییدگی زانو و آرتروز در هر مفصلی ممکن است به وجود بیاید ولی ساییدگی زانو و مفاصل دست و ستون فقرات از همه شایعتر هستند. ما در این مقاله در مورد ساییدگی زانو صحبت میکنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
ساختمان مفصل زانو آناتومی مفصل زانو
مفصل زانو بزرگترین مفصل سینوویال بدن است که از به هم رسیدن استخوان های ران و ساق و کشکک تشکیل می شود.در انتهای این استخوان ها ساختاری محکم و صاف وجود دارد که غضروف هیالین نام دارد و باعث حرکت راحت تر این ساختمان ها بر روی یکدیگر میشود. دو غضروف دیگر به نام های مینیسک داخلی و مینیسک خارجی هم بین استخوان های ران و ساق پا قرار دارد. علاوه بر این چند عدد ربات این استخوان ها را به یکدیگر متصل می کند و مانع حرکت نابجای آنها میشود. از جمله لیگامان صلیبی قدامی و لیگامان صلیبی خلفی. ساختمان های ذکر شده توسط بافت محکمی به نام کپسول مفصلی پوشش داده شده اند.
عوامل خطرساز ساییدگی زانو
ساییدگی زانو ممکن است به علت های مختلفی بروز کند هر عاملی که باعث آزردگی و تحلیل رفتن غضروف های هیالین انتهای استخوان ها شود باعث ایجاد ساییدگی مفصل زانو میشود. به تدریج که بیماری پیشرفت می کند غضروف ها به طور کامل از بین می روند و با استخوان ها در تماس با یکدیگر قرار می گیرند و فضای مفصلی زانو محدود میشود و استخوان ها با یکدیگر تماس پیدا میکند و این برخلاف تصور بسیاری از بیماران است که گمان می کنند بین استخوان هایشان فاصله افتاده است. در ادامه برخی از عوامل خطرساز ساییدگی زانو را بیان می کنیم:
افزایش سن
با افزایش احتمال ابتلا به ساییدگی مفاصل افزایش پیدا میکند به طوری که بر اساس مشاهدات انجام شده ۸۰ درصد افراد بالای ۵۵ سال درجاتی از ساییدگی زانو را نشان میدهند.
جنسیت
زنان بیشتر دچار آرتروز مفاصل می شود هرچند تاکنون دلیل اصلی این دعا مشخص نشده است.
اضافه وزن و چاقی
چاقی باعث اعمال فشار زیاد به مفاصل تحمل کننده وزن همچون ران و زانو میشود که زمینه را برای ابتلا به آرتروز و ساییدگی زانو فراهم میکند، از طرف دیگر اضافه وزن و چاقی، بافت های چربی که پروتئین ها تولید می کند باعث التهاب در بافت های اطراف مفصل و خود مفصل می شوند.
وضعیت نامناسب بدن
مشاغلی که مستلزم نشست و برخاست مکرر، ایستادن های طولانی بدون تحرک کافی، استفاده مکرر از پله و غیره می باشد میتواند زمینه را برای ابتلا به ساییدگی زانو فراهم نمایند.
ژنتیک
بعضی از افراد به دلایل ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به آرتروز زانو هستند.
آسیب های مفصلی
آسیب های وارد شده به مفاصل هنگام فعالیت های ورزشی یا تصادف باعث پارگی لیگامان های صلیبی و مینیسک ها می شود که فرد را مستعد به ابتلا به ساییدگی زانو می کند. ممکن است در گذشته به مفصل فشار وارد کرده باشند و فراموش شده باشد اما بعد از مدت ها در قالب سیلیکونی از آن خود را نشان دهند.
اشکالات بیومکانیک
بعضی از اشکالات بیومکانیک مانند تفاوت واضح در طول پاها می تواند باعث آرتروز زانو شود.
تشخیص ساییدگی زانو
برای تشخیص ساییدگی زانو متخصص زانو در تهران ابتدا باید معاینه بالینی زانو را به منظور بررسی رباط های زانو و دامنه حرکتی زانو و آنالیز گام برداشتن بیمار وضعیت عصبی و جستجوی نشانه ی برای حساسیت به لمس را انجام میدهد. تصویربرداری رادیو گرافی برای تعیین از بین رفتن غضروف و کاهش فضای بین سلولی انجام می شود. در مرحله بعد ممکن است پزشک برای اطمینان از تشخیص خود دستور آزمایش خون و ادرار تجویز نماید.
درمان ساییدگی زانو
انواع روش های درمانی مختلف با توجه به علت عارضه ایجاد شده برای درمان ساییدگی زانو مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر فرایند زمینه ای ساییدگی زانو قابل ترمیم و برگشت نمی باشد اما بهترین متخصص پا درد در تهران که در زمینه بیماری ها دارای تخصص و تجربه کافی است با روشهای درمانی پیشرفته میتواند به مقدار زیادی بیماری را کنترل کند و از پیشرفت آن جلوگیری نماید. بیماران باید در سبک زندگی خود نیز تغییراتی ایجاد کند به طور مثال از دو زانو چهار زانو و سر پا نشستن خودداری نمایند و به جای آن از صندلی استفاده کنند. استفاده از پله را به حداقل برساند و در صورت امکان از توالت فرنگی استفاده نمایند. و گاهی که لازم است از عصا کمک بگیرند و یا از زانوبند های ویژه استفاده نمایند.
انواع روش های درمان ساییدگی زانو
- فیزیوتراپی و آبدرمانی: هدف از این ورزش تقویت عضلات اطراف زانو، افزایش دامنه حرکت و کاهش درد هوایی است که به دلیل درد زیاد در خشکی امکانپذیر نباشد. آب درمانی می تواند جایگزین مناسبی باشد.
- کاردرمانی:کار درمانی بیماران را در انجام درست و فعالیت های شغلی روزمره یاری میکند.
- طب سوزنی: طب سوزنی در کاهش درد آرتروز زانو کمک کننده می باشد.
- مکمل های غضروف ساز: نتایج مطالعات در خصوص کارایی مکمل های غضروف ساز متفاوت می باشد مطالعات اثراتی در حد دارونما ها برای مکمل های غضروف ساز گزارش نموده اند.مکمل ها روی سطح خون اثر سوئی ندارند ولی ممکن است با بعضی از داروها تداخل پیدا کنند.
انواع حرکات ورزشی برای درمان ساییدگی زانو
-
اسکوات به کمک صندلی
حرکت اسکوات یکی از زمینه های تقویتی موثر در تقویت عضلات ران و باسن است که به راحتی در هر مکانی می توانید آن را انجام دهید. میتوانید هم با صندلی دسته دار و هم بدون دست انجام دهد. البته توجه کنید که صندلی و نیمکت و هر چیزی که استفاده میکنید باید ارتفاع مناسب داشته باشد. این حرکت را میتوان روزانه در ۳ ست ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام دهید.
-
اسکوات کنار دیوار
برای انجام این حرکت باید پشت دیوار قرار بگیرد و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید، توجه کنید که کمر و پشت باید به طور کامل باید با دیوار در تماس باشد. سپس در حالی که کمر و لگن به دیوار چسبیده است به آرامی زانوهای خود را خم کنید به گونه ای که زاویه ۹۰ درجه تشکیل بدهند و تا ۵ تا ۱۰ ثانیه در این وضعیت باقی بمانید.
-
حرکت پله یا استپ
است برای فرم دادن باسن و عضلات پای خود این حرکت را انجام میدهند. برای درمان ساییدگی زانو نیز جزو حرکت های تجویز شده می باشد. این حرکت میتواند در خانه به کمک نیمکت کوتاه انجام شود. برای انجام این حرکت پای راست را خود را روی نیمکت قرار دهید و پس از زمین جدا کرده و بالا بیاوریم این حرکت را به هر دو پای خود انجام دهید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه حرکت و تکرار کنید.
-
قرارگیری در پنجه پا
یکی از ساده ترین و موثرترین ورزش ها در تقویت عضلات ران و ساق قرار گرفتن در پنجه پا است. برای انجام این حرکت کافی است پاشنه پا را به آرامی از روی زمین بلند کنید و بر روی هر دو پا قرار دهید چند ثانیه در این حالت باقی بمانید و سپس های خود را پایین بیاورید. برخی از افراد در انجام این حرکت دچار ناپایداری و عدم تعادل می شود چنین افرادی برای حفظ تعادل خود میتواند به یک صندلی یا دیوار تکیه نمایند.
انواع داروهای مورد استفاده برای ساییدگی زانو
- استامینوفن:, این دارو برای کنترل درد های ملایم تا متوسط که در اثر ساییدگی و آرتروز زانو به وجود میآید مفید می باشد. مصرف زیاد این استامینوفن ها میتواند آسیبهای کبدی ایجاد کنند. مصرف استامینوفن ها تنها باعث کاهش درد میشوند و درمان را شامل نمیشود.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: داروهای مانند دیکلوفناک، بروفن و ناپروکسن از این دسته هستند که برای کنترل درد و التهاب بر اثر ساییدگی زانو و یا تراز زانو مفید می باشند. این داروها ممکن از عوارض زیادی همچون عوارض قلبی گوارشی و کلیه داشته باشند حتماً باید با دستور پزشک آنها را مصرف کنید.
بدون نظر