فهرست مطالب
شایع ترین اختلال انحراف در ستون فقرات گودی کمر می باشد. طرز صحیح نشستن که موجب حفظ حالت طبیعی ستون فقرات می شود در صورتی که راه های اصولی نشستن رعایت نشود می تواند باعث مشکلات زیادی همچون انحراف ستون فقرات شود. راستای کل بدن هم در این نقش مهمی دارد یعنی کف پا، باسن، پشت کتف باید در وضعیت صحیح قرار بگیرند و در راستای طبیعی خود باشند تا احساس راحتی داشته باشید و ستون فقرات در راستای صحیح قرار بگیرند. اگر پای شما ناراحت باشد باشد این باعث خستگی و درد در کف و پشت ساق پا می شود و باعث تشدید گودی کمر می گردد. رعایت نکات آموزشی و انجام تمرینات تحت نظر متخصص فیزیوتراپی میتوانند در کاهش و درمان گودی کمر آن موثر شود.
انحناهای ستون فقرات
ستون فقرات دارای سه نوع انحنا است:
- انحنای لوردوتیک یا انحنای رو به جلو ستون فقرات در نواحی کمر و گردن
- کیفوتیک یا انحنای به عقب ستون فقرات قفسه سینه ای در نزدیکی دندهها که به نام “قوز پشت” یا کیفوز شناخته می شود.
- اسکولیوز (انحنای جانبی) انحراف ستون فقرات، یک ناهنجاری است و فرد مبتلا به اسکولیوز دارای یک انحنای جانبی C یا S شکل در ستون فقرات خود خواهد بود. این انحنا می تواند در هر قسمتی از ستون فقرات باشد اما شایع ترین مناطقی که درگیر می شوند، قسمت فوقانی ستون فقرات قفسه سینه و کمر هستند.
علل موثر در ایجاد گودی کمر
عوامل متعددی وجود دارد که میتواند باعث این مشکل شوند که ادامه به آنها اشاره می کنیم:
علل مرتبط با اندام های تحتانی
در مواردی که اختلالات طول اندام در فرد ایجاد شده باشد شرایط ستون فقرات به سمت تیلت قدامی و ایجاد گودی کمر پیشرفت خواهد نمود. یکی از دلایلی که می تواند باعث گودی شود، کوتاهی عضله ایلیوپسواس است که در اینگونه موارد ایجاد میشود.
فاکتور های تکنیکی موثر در ایجاد گودی کمر
گودی کمر مرتبط با برداشتن اجسام به صورت غلط،
گودی کمر به دلیل فعالیت بیش از اندازه
از عوامل دیگر ایجاد کننده گودی کمر می توان به موارد زیر اشاره نمود:
چاقی
استفاده از کفش های پاشنه بلند
آسیب به ستون فقرات
اختلالات نوروماسکولار
ضعف عضلات همسترینگ
کوتاهی عضلات فلکسور هیپ مانند ایلیوپسواس
اختلالات رشدی استخوان ها
پوکی استخوان
کمبود ویتامین دی در کودکان کودکی
ایستادن و نشستن به در طولانی مدت
ضعف عضلات مرکز بدن
از مهمترین عوامل دیگری که میتواند حالت طبیعی کمر را بر هم بزند داشتن شکم بزرگ است که باعث افزایش انحنای کمر میشود.
از طرف دیگر افراد لاغر هم به دلیل ضعف در عضلات شکمی ممکن است به گودی کمر مبتلا شوند.
در واقع مهم ترین حالتی که موجب حفظ حالت طبیعی ستون فقرات می شود حالت نشستن و ایستادن است.
تشخیص گودی کمر
روش های متعددی برای تشخیص گودی کمر وجود دارد یکی
از ساده ترین راه ها برای تشخیص گودی کمر که خود فرد هم می تواند آن را انجام دهد به این صورت است که به یک دیوار صاف تکیه دهد به گونه ای که کف پاها، پاشنه پا، پشت کمر در تماس با دیوار باشند، در این وضعیت به آرامی دست خود را از فضای بین کمر و دیوار عبور دهد یا از فرد دیگری بخواهد دست خود را در فضای بین کمرایشان و دیوار قرار دهد. در حالت معمولی نباید یک مشت بسته شده از این فضا عبور کند. از روش های دیگر برای تشخیص گودی کمر می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عکسبرداری
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- خط کش
درمان گودی کمر
روش های مختلفی برای درمان گودی کمر وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
طب سوزنی
یکی از روش هایی که برای درمان انحراف ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد طب سوزنی یا نیدلینگ است در این است که توسط فیزیوتراپیست انجام میشود علائم بیماری به شکل قابل توجهی بهبود مییابد. مزیت این روش این است که عوارض جانبی ندارد.
درمان های دستی مانیپولاسیون گودی کمر
بسیاری از افرادی که با مشکل گودی کمر مواجه هستند تنظیمات ستون فقرات آنها مشکل دارد، این درمان ها می توانند تنظیمات ستون فقرات را بهبود ببخشند.
استفاده از کمربندهای طبی
این کمربند ها از ستون فقرات بیمار محافظت می کنند و علائم را بهبود میبخشند.
تمرین درمانی
بهترین متخصص ستون فقرات در تهران و آسیب شناسی ورزشی و حرکات ورزشی خاصی را برای درمان گودی کمر پیشنهاد میکنند، حرکات ورزشی که برای استحکام عضلات و افزایش دامنه حرکات استفاده میشود و همچنین نحوه صحیح ایستادن و انجام فعالیتهای روزمره آموزش داده میشود.
لیزر درمانی
یکی دیگر از روش هایی که برای درمان کمردرد گودی کمر مورد استفاده قرار می گیرد لیزر درمانی است. درمان های فیزیکی مخصوص با امواج الکترومغناطیسی و امواج رادیوفرکانسی نیز روش های دیگر درمان این مشکل هستند.
عمل جراحی
برای بیمارانی که گودی آنها شدید می باشد می توان به گزینه عمل جراحی اشاره نمود، با اینکه جراحی ممکن است وضعیت بیماری را ثابت نماید این امر با صرف هزینه های بالا امکان پذیر است. در هر صورت جراحی آخرین گزینه برای درمان می باشد در صورتی که روشهای دیگر درمانی انجام شود و نتیجه حاصل حل نشود میتوان از جراحی استفاده نمود. در مواردی که گودی کمر و آسیب شدید است و باعث آسیب به بافت های عصبی میشود اقدام به جراحی می کنند.
ورزش گودی کمر
برای انجام ورزش گودی کمر مبتلایان باید روی کمر خود بخوابند سرشان را از زمین جدا کنند و به سینه خود بچسباندن این حرکت باعث حرکت رو به جلو می شود و در نتیجه عضلات شکم کمتر شده و گودی برطرف می گردد.
در حرکت دیگر افراد باید هنگامی که روی کمر خوابیده اند دو پای خود را همزمان از زانو خم کنند و به سمت شکم بیاورند و سپس به حالت اول برگرداند.
حرکت ورزشی دیگری که برای درمان پیشنهاد می شود این است که افراد روی کمر بخوابند و فقط یک بار آهسته از زانو خم کنند و به ثبت شکم بیاورند و بعد آن را به حالت اول برگرداند و پای دیگر را نیز به همین روش به سمت شکم بیاورند.
در حرکت دیگر فردا پشت می خوابد و عضلات شکم و باسن خود را منقبض می کند و کمر خود را به زمین فشار میدهد چند لحظه در این حالت می ماند سپس استراحت می کند و دوباره این عمل را انجام میدهد.
مهمترین اقدام برای درمان و پیشگیری از گودی کمر درست راه رفتن در طول روز به گونه که شکم را به داخل بدهند و نگه دارند و همچنین طرز درست ایستادن و نشستن میباشد.
حرکت گهواره
یکی دیگر از حرکات اصلاحی برای درمان گودی کمر است. در این حالت فرد به پشت می خوام پاها را به سمت شکم جمع می کند در حالی که دست ها را دور پا قلاب نموده است حالت گهواره را اجرا میکند.
حالت چهار دست و پا
چهار دست و پای خود را شبیه به گربه کنید و با انقباض عضلات شکم تلاش خود را به داخل ببرید تا قوس کمر را برطرف کند.
فیزیوتراپی گودی کمر
متخصصان فیزیوتراپی و توانبخشی بر این باور هستند که طرز صحیح وضعیت بدنی در برابر نیروهای وارد بر ستون فقرات و محافظت می کند و باعث میشود فرد از بسیاری از بیماری های مناسب با ستون فقرات در امان بماند. درمان های فیزیوتراپی وضعیت ناخوشایند را به روش های مختلفی از طریق حرکات ورزشی اصلاح کنند.
بدون نظر