فهرست مطالب
دیستونی یک نوع بیماری می باشد که مشکلاتی را در حرکات عضلات ایجاد می نماید. قبل از بررسی انواع درمان های دیستونی لازم می باشد تا این نوع عارضه را بررسی نماییم جهت کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه در ادامه با ما همراه باشید.
دیستونی چیست؟
دیستونی یک نوع اختلال عصبی می باشد که در مغز و اعصاب انسان نیز تاثیر گذاشته و همچینن موجب بروز انقباضات غیر طبیعی عضلات می شود. از دیگر عارضه های دیستونی می توان به لرزش دست نیز اشاره کرد. لازم به ذکر است که بیماری دیستونی بر حافظه و مهارت های ارتباطی فرد بیمار تاثیر نمی گذارد و موجب مختل شدن آن نمی شود. طبق تحقیقات صورت گرفته توسط پزشکمغز و عصاب در کشور آمریکا، متاسفانه سالیانه ۲۵۰ نفر مبتلا به بیماری دیستونی می شوند.
در بین بیماری های حرکتی، بیماری دیستونی رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و اغلب افراد مبتلا به این بیماری، افراد میان سال و پیر می باشند و بروز بیماری در سنین ۴۰ تا ۶۰ سال بسیار شایع می باشد. اما این به آن معنا نیست که افراد دیگر دچار این بیماری نمی شوند زیرا این نوع بیماری در هر سنی می تواند رخ دهد. بیماری دیستونی دارای انواع مختلفی می باشد که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
انواع بیماری دیستونی
بیماری دیستونی دارای انواع گوناگونی می باشد که این انواع گوناگون بر اساس علت و ناحیه ای از بدن را که درگیر می کند تقسیم می شود. انواع دیستونی بر اساس علت بیماری شامل موارد زیر می باشد.
- دیستونی اولیه: نوع اول دیستونی معمولا دلیل مشخصی ندارد و مرتبط با بیماری های دیگر نمی باشد.
- دیستونی ثانویه: این نوع از بیماری دیستونی همواره به دلایل مختلفی همچون آسیب دیدگی و یا تغییرات عصبی به وجود می آید. البته در مواردی ژنتیک نیز در به وجود امدن بیماری دیستونی نقش دارد.
انواع دیستونی بر اساس ناحیه ای از بدن را که درگیر می کند شامل موارد زیر می باشد.
- دیستونی کانونی یا موضعی: این نوع ازبیماری دیستونی فقط یک قسمت از بدن را مختل می کند.
- دیستونی چند کانونی: معمولا دو یا چند بخش غیر مرتبط از بدن را درگیر می کند.
- دیستونی عمومی: این نوع دیستونی اغلب بسیاری از قسمت های بدن از جمله دو پا را درگیر می کند.
- دیستونی نیمه بدن: این نوع همانطور که از نامش پیداست نیمی از بدن را به طور کامل درگیر می کند.
علائم دیستونی
بیماری دیستونی همچون بسیاری از بیماری های دیگر علائم مختلفی را به همراه دارد. علائم دیستونی رابطه مستقیمی با نوع و ناحیه ای از بدن که تحت تاثیر قرار می گیرد دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
- بیماری دیستونی در بسیاری از موارد بیمار پای خود را روی زمین میکشد.
- اغلب پای بیمار در هنگام خواب دچار گرفتگی می شود.
- بیمار دچار پلک زدن های مکرر می شود که غیر قابل کنترل می باشد.
- با توجه به اینکه بسیاری از عضلات دچار انقباض می شوند فرد در بسیاری از مواقع احساس خستگی دارد.
درمان دیستونی با دارو
درمان دیستونی با توجه به نوع و علت آن و همچین میزان شدت بیماری متفاوت می باشد. یکی از راه های درمان دیستونی، مصرف دارو می باشد. در ابتدا پزشکان با بررسی نوع بیماری دارو هایی همچون لودوپا، سم بوتولینوم، آنتی کولینرژیک را برای فردا بیمار تجویز می کنند. هریک از این نوع دارو ها تاثیر بسیار خوبی در بهبود فرد بیمار دارد. وظیفه اصلی این نوع دارو ها جلوگیری از رسیدن انتقال دهنده های عصبی به نقطه آسیب پذیر بدن می باشد. در صورتی که هیچ کدام از دارو های تجویز نتواند در بهبود وضعیت جسمانی فرد بیمار نقش داشته باشد متخصص ستون فقرات در تهران از روش های دیگر برای بهبود فرد بیمار استفاده می کند.
درمان دیستونی با فیزیوتراپی
یکی دیگر از روش های درمان بیماری دیستونی استفاده از روش فیزیوتراپی می باشد. روش فیزیوتراپی خود نیز دارای انواع مختلفی می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
- ماساژ درمانی: در برخی مواقع ماساژ ناحیه ی اسیب دیده از بدن باعث بهبود آن می شود. ماساژ درمانی فقط باید توسط افرادی انجام شود که مهارت در این زمینه دارند.
- درای نیدلینگ: این روش توسط سوزن های خشکی انجام می شود که برای بهبود وضعیت بیمار از آن استفاده می شود. فیزیوتراپیست ها این نوع سوزن ها را در قسمت اسیب دیده بدن فرد فرو می کنند.
- منوال تراپی: یکی از جدید ترین روش های فیزیوتراپی منوال تراپی می باشد. در روش منوال تراپی با استفاده از دست بر روی مفاصل و همچنین استخوان های بدن، حرکات کششی انجام می شود که در نهایت این روش نیز به بهبود فرد کمک می کند.
- دیپ اوسیلیشن: علاوه بر روش منوال تراپی، روش دیگ اوسیلیشن یکی از جدید ترین و پیشرفته ترین روش های فیزیوتراپی می باشد که در این روش از دستگاهی به همین نام استفاده می شود. گرما و ارتعاشاتی که توسط این دستگاه ایجاد می شود به کاهش درد و گرفتی ماهیچه ها و عضلات کمک می کند.
- گفتار درمانی: در صورتی که بیماری، حنجره فرد را درگیر نماید از روش گفتار درمانی استفاده می شود.
درمان دیستونی با جراحی
در صورتی که هیچ کدام از روش های گفته شده نتواند باعث بهبود فرد بیمار شوند. پزشک معالج از جراحی برای بهبود فرد بیمار استفاده می کند. روش جراحی فقط برای تعدادی از بیمار ها انجام می شود و برخی از بیماران را شامل نمی شود. جراحی در دو نوع انجام می شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
- تحریک عمیق مغزی: در این فرآیند، الکترودها در قسمت های خاصی از مغز قرار می گیرند و به یک ژنراتور متصل می شوند. یک ژنراتور روی قفسه سینه بیمار قرار می گیرد و با ارسال تکانه های الکتریکی به مغز به کنترل انقباضات ماهیچه ای کمک می کند.
- جراحی عصب برداری گزینشی: در این روش عضلات کنترل کننده اسپاسم عضلانی بریده می شود.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی و معرفی بیماری دیستونی پرداختیم و علائم و همچین درمان های این بیماری را بررسی نمودیم امیدوارم این اطلاعات در بالا بردن اطلاعات شما مفید بوده باشد.
سلام مرسی از اقای دکتر خیلی به ما لطف داشتن ما تونستیم خدمت ایشون درمانمون رو شروع کنیم و به نتیجه رسیدیم سپاس از جناب دکتر